Srednju francusku gimnaziju predstavljaju  tri godine srednjeg nivoa obrazovanja: prva godina (tzv. Seconde – 2nd), druga godina (tzv. Premiere -1ere) i treća godina (tzv. Terminale).

Opšti i tehnološki smjer nastavnog programa prvog razreda osmišljen je tako da omogući učenicima da savladaju i prošire svoje znanje, vještine i kulturu kako bi uspješno prešli iz osnovne u srednju školu. Pripremamo ih da u završnom ciklusu iskažu svoj izbor i smjer do opšte ili tehnološke mature u cilju uspješnog studiranja na visokoškolskim obrazovnim ustanovama, kao i njihove profesionalne integracije.

Od drugog razreda učenici moraju da izaberu tri specijalnosti pored zajedničkih predmeta (francuski jezik, historija-geografija, engleski jezik, naučno obrazovanje, fizičko i sportsko obrazovanje, moralno i građansko obrazovanje). Ovi predmeti imaju poseban fond sati koji omogućavaju da se ponudi učenicima ambiciozan program i da im se pruži dovoljan fond sati za učenje.

Na kraju drugog razreda učenici polažu bakalaureat iz francuskog jezika: prvi stepen diplome nacionalne mature.

Što se tiče završne godine srednje škole „Terminale“, učenici nastavljaju sa zajedničkim časovima druge godine, ali im se dodaju novi predmet; filozofija (4 sata sedmično). U završnoj godini „Terminale“, studenti biraju da zadrže dvije specijalnosti od ponuđene tri u drugoj godini, u zavisnosti od oblasti interesovanja i njihovih projekata u visokom obrazovanju.

U CIFS-u, samo prvi razred srednje škole je priznat od strane francuskog Ministarstva obrazovanja. Učenici drugog i trećeg razreda prate CNED sistem učenja (nacionalni centar za učenje na daljinu). Nastavu drže naši profesori, a ocjenjuju ih profesori u CNED: dio evaluacija ispravlja CNED, a drugi dio naši nastavnici. Mali broj učenika po razredima omogućava našim profesorima da što više individualizuju nastavu i da učenicima pruže što bolje uslove za učenje, obrazovni i pedagoški uspjeh. Imamo jedno odjeljenje po razredima: prva godina broji 11 učenika, druga 8 učenika i treća 5 učenika.

 

U drugoj i trećoj godini nudimo specijalnosti iz dole navedenih predmeta:

– LLCE: Jezik, književnost i strana kultura (engleski jezik).

– Matematika.

– Nauke o životu i zemlji (biologija)

– Hemija i fizika

– Ekonomske i društvene nauke.

– Humanističke nauke, književnost i filozofija.

– Istorija-Geografija-Geopolitika.