Nordine Mebarki - Head of CIFS School

Francuska škola CIFS Sarajevo trenutno ima 270 učenika raspoređenih u 19 odjeljenja/razreda. Škola na jednom mjestu okuplja učenike od jako male grupe Male škole – ecole Maternelle do završne godine srednje škole -Terminale. Prostrana, tiha, svijetla i dobro opremljena školska zgrada izgrađena u austro-ugarskom stilu, odlična je osnova za podsticanje uspjeha za sve.

Škola je pridruženi član asocijacije AEFE sa sjedištem u Parizu, i radi prema francuskom obrazovnom planu i programu francuskog nacionalnog ministarstva obrazovanja te priprema učenike za matursku diplomu – Baccalauréat.

Francusko ministarstvo obrazovanja i Ministarstvo obrazovanja kantona Sarajevo u Bosni i Hercegovini priznaju Francusku školu CIFS Sarajevo. Na ovaj način škola svojim učenicima nudi mogućnost nastavka školovanja u drugim obrazovnim sistemima.

Kroz svoj projekat Ustanove, Francuska škola CIFS Sarajevo pomaže učenicima da se suoče i odgovore izazovima globalizacije. Promovira važnost kulturnog, naučnog, građanskog i jezičkog naslijeđa, za svakog učenika, nudeći već od male škole bogato i otvoreno obrazovanje o Francuskoj, Bosni i Hercegovini, Evropi i svijetu.

Izučavanje jezika u malim grupama koje se formiraju prema nivoima znanja i vještina vrlo je dinamično. Svake godine, školska putovanja nadograđuju prethodno naučeno gradivo.

Iskusno i brižno nastavno osoblje u potpunosti koristi mogućnosti individualnog pristupa u učenju, kako bi svaki učenik mogao najbolje izraziti svoje mogućnosti. Razredi s manje od 25 učenika omogućuju efikasan rad i nadzor. Individualizirana pomoć nudi priliku svakom učeniku da napreduje prema vlastitim mogućnostima.

U želji da ponudimo mladima sveobuhvatno i uravnoteženo obrazovanje, koristi se sportski teren na otvorenom i velika sala za sport i rekreaciju. Aktivnosti se odvijaju i na drugim mjestima: plivanje na gradskom olimpijskom bazenu, skijanje na olimpijskim stazama… Vannastavne aktivnosti su također bogate i raznovrsne: literarna sekcija, dramska sekcija, časovi muzike, hor, slikanje…

Pozivam Vas da nas posjetite i upoznate se sa Francuskom školom CIFS u Sarajevu.

Želim svima vama izvrsnu školsku 2021-2022 godinu koja će vam donijeti mnogo uspjeha.

Nordine MEBARKI

Direktor pedagoških programa