1 | Francuski, engleski i BHS kao nastavni jezici

Nastava se odvija na francuskom jeziku. Višejezičnost učenika je cilj u svakoj školskoj godini, nastava je prilagođena međunarodnoj publici, sa posebnim instrumentom praćenja učenika u svakom razredu (pogledajte dio o FLE, u nastavku teksta).

 

2 | Ostali jezici koji se uče u nastavi:

Učenici uče BHS (bosanski, hrvatski i srpski) jezik, kao i španski ili njemački, i/ili latinski u starijim razredima osnovne i srednje škole.

Svi naši učenici također mogu polagati, uz obuku u školi, DELF certifikat za one učenike kojima francuski jezik nije maternji jezik.

 

3 | FLE (Francuski kao strani jezik)

Francuski kao strani jezik (FLE) / Sistem školovanja francuskog jezika (FLSco) uspostavljen je za zbrinjavanje djece sa malo ili nimalo poznavanja francuskog jezika u Francuskoj školi CIFS Sarajevo. Namijenjen je prvenstveno učenicima koji slabo ili nimalo poznaju francuski jezik, ali i onima koji još uče jezik i koji treba da potvrde  svoje znanje i vještine francuskog jezika. Ova pomoć učenicima olakšava učenje u osnovnoj školi, kako bi isti savladali gradivo koje se prelazi na nastavi . Učenje FLE se izvodi u maloj grupi, dajući prednost usmenom vježbanju jezika i omogućava učenicima da sa više samopouzdana koriste francuski jezik.

Ovaj sistem učenja je prilagođen specifičnim potrebama i profilu djeteta. Nakon analize djetetovog nivoa francuskog, dijete se stavlja u malu grupu kako bi se olakšalo učenje i govor. Kursevi su individualizovani i prilagođeni putu svakog djeteta, u vezi sa razrednikom i referentnim nastavnikom. Dakle, nastava FLE/FLSco je intenzivna i svakodnevna za početnike i izvodi se po potrebi na naprednijem nivou.

 

4 | Časovi francuskog jezika u Francuskom institutu u Bosni i Hercegovini

Da biste saznali više o ovoj ponudi, njenim uslovima i načinu funkcioniranja, ne ustručavajte se kontaktirati Francuski institut u Bosni i Hercegovini putem sljedećeg linka: https://institutfrancais.ba/fr/

 

5| Engleski i BHS jezik

Počevši od male škole, naši učenici uče da se izražavaju na engleskom i BHS-u (bosanskom, hrvatskom i srpskom) kroz igrice, pjesmice i ilustrovane knjige za djecu.

Ovaj sistem učenja, koji označava nastavu integrisanog predmeta na stranom jeziku, omogućava našim učenicima da usavrše svoje jezičke vještine. Tako mogu izvoditi naučne eksperimente, učiti historiju Francuske ili čak stvarati umjetničke produkcije na engleskom i BHS jeziku. Snaga ovog sistema učenja leži u njegovoj sposobnosti da navede učenike da razmišljaju na engleskom i BHS-u u nelingvističkim disciplinama. Smjenjivanje jezika oblikuje učenike i uranja ih u višejezično obrazovanje.

U nižim, starijim razredima osnovne škole i srednjoj školi učenici nastavljaju svoj klasični nastavni plan i program sa satima tradicionalnog engleskog i BHS-a. Također uče engleski i BHS kroz prizmu književnosti u šestom, sedmom, osmom i devetom razredu.  U srednjoj školi, učenici druge godine (1ère) imaju priliku da prate opciju LLCE (Jezik, književnost i strana kultura) kako bi usavršili svoje književne vještine.

Odsjek za jezike se sastoji od kvalifikovanih nastavnika koji svakodnevno izvode programe nacionalnog obrazovanja, podržane CEFR-om, Zajedničkim evropskim referentnim kadrom za jezike.

CIFS potvrđuje svoju želju da uključi učenike tokom cijele godine u projekte u višejezičnim područjima nudeći stimulativne projekte. Međujezično, interdisciplinarno i transverzalno zagovaranje poštovanja, promicanje drugosti i slavljenje kulturnog bogatstva.